Η δημιουργία ενός δικτύου τεσσάρων πολιτισμικών διαδρομών στη Μύρινα με τίτλο «Περπατώντας στην ιστορία της Μύρινας - Η πόλη κάτω από την πόλη», υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, μεταξύ των ετών 2013-2015, στο πλαίσιο του έργου «Σήμανση Αρχαιολογικού Περιπάτου, Πινακίδες και Υπηρεσίες Τουριστικής Πληροφόρησης στη Μύρινα Λήμνου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».
Στόχος της δημιουργίας των διαδρομών που καλύπτουν το ιστορικό κέντρο της Μύρινας, καθώς και τις συνοικίες Καραμανλίδικα, Ανδρώνι και Τσας, είναι η ενημέρωση του κοινού, μέσω πληροφοριακών πινακίδων, για την εξέλιξη της πόλης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και σήμερα. Μέσα από το δίκτυο των πληροφοριακών πινακίδων, αναδύεται το πολυπρόσωπο παρελθόν της πόλης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και σήμερα
Οι διαδρομές διέρχονται από Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία, Μνημεία Βυζαντινών Μεσαιωνικών και Νεώτερων χρόνων, καθώς και από θέσεις με ανεσκαμμένες αρχαιότητες. Κάθε μία πινακίδα διαθέτει αύξοντα αριθμό σειράς και το ιδιαίτερο χρώμα αναγνώρισης της εκάστοτε διαδρομής. Βοηθητική σήμανση οδηγεί από πινακίδα σε πινακίδα.
Η πληροφορία όλου του δικτύου είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό χώρο - ιστοσελίδα www.myrinacity.gr, στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.
Διαδρομή Α: Το ιστορικό κέντρο…
Η αφετηρία της διαδρομής βρίσκεται στην Πλατεία Ηλία Ηλιού στον Τούρκικο Γιαλό. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην πρώην οθωμανική συνοικία. Στη συνέχεια συναντά το αρχοντικό Βόντελα, όπου λειτουργεί χώρος ενημέρωσης του κοινού. Κατηφορίζοντας, διέρχεται από το Ρωμέικο Γιαλό, την ελληνική συνοικία με τα επιβλητικά αρχοντικά. Εκεί βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου, όπου μέσα από τα εκθέματα εκτυλίσσεται η ιστορική διαδρομή και η εξέλιξη του νησιού, από τη χαλκολιθική περίοδο ως τη ρωμαιοκρατία. Επιστρέφοντας ο επισκέπτης διασχίζει την οδό Κυδά και καταλήγει στην Πλατεία Ηλία Ηλιού.
Διαδρομή Β: Η προϊστορική πόλη…
Η αφετηρία της διαδρομής βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρωμέικο Γιαλό. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Βυζαντινό - Εκκλησιαστικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού της Μύρινας. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις γειτονιές της πόλης, που άκμασε την τρίτη χιλιετία π.Χ. Η διαδρομή συνεχίζει στη συνοικία του Ανδρωνίου, όπου και ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος, εναλλακτικά στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αρτέμιδος και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Διαδρομή Γ: Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο..
To Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την αφετηρία και της διαδρομής Γ, η οποία διέρχεται από το Μητροπολιτικό ναό, καλύπτει την περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Δημοκρατίας έως τους πρόποδες του λόφου του Νοσοκομείου, τη συνοικία Καραμανλήδικα, καθώς και την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η επιστροφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται μέσω της οδού Κυδά. Μέσα από το εποπτικό υλικό των ανασκαφών ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την τοπογραφία και εξέλιξη της αρχαίας πόλης από την αρχαϊκή έως την παλαιοχριστιανική εποχή.
Διαδρομή Δ: Περιήγηση στις νότιες συνοικίες…
Η αφετηρία της διαδρομής βρίσκεται στο Δημαρχείο στον Τούρκικο Γιαλό. Η Διαδρομή διασχίζει τις νότιες γειτονιές της πόλης. Αρχικά διέρχεται από τη συνοικία του Αγίου Νικολάου, που ταυτίζεται με τη Μύρινα της Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής εποχής και ανηφορίζει προς το ρωσικό οχυρό του λόφου Τσας. Εν συνεχεία, διέρχεται από τις συνοικίες Τσας και Νέα Μάδυτος και, επιστρέφοντας από την παραλιακή οδό Ποσειδώνος, καταλήγει στην κρήνη «Παντελιά».